Aardappelen uit de moestuin oogsten in juli

image_thumb[8]

Aardappelen laat je nog enkele uren drogen vooraleer ze binnen te brengen. Doe ze in ieder geval dezelfde dag nog binnen, want vroege aardappelen kleuren heel snel groen bij blootstelling aan het licht.

De vroege aardappelen zijn aan oogsten toe of zijn al geoogst. Het loof is in de meeste gevallen nog groen. Maar met een dreigende aantasting van het loof en de knollen door de aardappelziekte is het toch beter om te oogsten. Als je er zeker van bent dat de knollen nog gezond zijn, kan je ook het loof afknippen om zo verdere aantasting door de aardappelplaag te vermijden. De opbrengst van de aardappelen is overal zeer goed, met grote knollen. Als door het huidige regenachtige weer de bladeren van de half-vroege rassen ziek zouden worden door de aardappelziekte is het beter om ook deze soorten te rooien. Of in ieder geval het loof te verwijderen. Als je deze halfvroege aardappelen een tijdje wil bewaren is het immers beter om ze nog wat in de grond laten om zo een dikkere huid te bekomen. Heb je late aardappelen dan blijft het opletten geblazen voor de aardappelziekte, die dit jaar hevig uit de hoek komt.

Kies een drogende dag uit om aardappelen te oogsten. Oogst ‘s morgens en laat ze enkele uren drogen aan de lucht. Kan je ze openspreiden onder een afdak, in de kas of in het tuinhuis dan is dat ook een goede oplossing. Hoe minder vochtige aarde aan de knollen hoe beter ze te bewaren zijn. Het drogen zorgt er ook voor dat je de zieke, rotte aardappelen beter kan onderscheiden. Want enkele rotte aardappelen kunnen tijdens de bewaring veel schade veroorzaken. Bewaar de aardappelen op een donkere plaats of dek ze af tegen het licht. Vroeg gerooide aardappelen zijn heel gevoelig voor groenkleuring ten gevolge van blootstelling aan het daglicht.

Lees ook : ph5bm14a7 x zieke en afwijkende aardappelknollen, moest het toch gebeuren dat je iets abnormaals opmerkt bij de knollen.


Reacties

7 reacties op “Aardappelen uit de moestuin oogsten in juli”

  1. Jan Schoenmaker avatar
    Jan Schoenmaker

    Jullie weten veel en daarom vraag ik hoe kan het dat bij de aardbeien als we ze eraf hebben gehaald onder het groene kroontje de aardbei slap en een beetje rottig is.Daarom moeten wij een stuk van de aardbei wegsnijden. Wie helpt ons verder wat we eraan kunnen doen.Bedankt alvast

    1. Misschien oogst je te laat, te rijp? Dan heb je inderdaad een langer zachter stuk onder het kroontje.

      1. Jan Schoenmaker avatar
        Jan Schoenmaker

        Bedankt, maar dat is niet het geval,kan het misschien komen dat er nachtvorst over gekomen is?

    2. Misschien is het schimmelrot? Heb je een foto? Stuur die anders naar lezersbijdrage@plantaardig.com

  2. Dag Jan.
    probeer eens
    http://www.tuinadvies !
    daar heb ik mijn lijst gecopieerd.
    m v g.
    fil.

  3. jan schoenmaker avatar
    jan schoenmaker

    Kunt U mij vertellen waar ik de groeicombinatie van verschillende groenten kan vinden

  4. Bart Sanderse avatar
    Bart Sanderse

    Als vroeg ras hebben we de meeste ervaring met de frieslander. Houden we de stikstofgift ietwat hoger dan strikt noodzakelijk(9-10gr/m2), dan worden ze ineens minder als teken dat ze de grond uit kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.